Повечето деца не обичат карфиол и броколи. Побутват ги с отвращение

...
Повечето деца не обичат карфиол и броколи. Побутват ги с отвращение
Коментари Харесай

Защо децата не обичат броколи и карфиол

Повечето деца не обичат карфиол и броколи. Побутват ги с омерзение в чинията и не ги допират, даже в случай че са сервирани като гарнитура на обичаното им ястие.
Отсъствието на тези зеленчуци от менюто обаче не е от изгода за здравето. Защото броколи, карфиол и зеле са изключително положителни източници на съществени хранителни субстанции, в това число витамини С, А, Е и К, фибри, фолиева киселина,

калций, желязо, калий и фосфор

Експертите предлагат те да бъдат включвани постоянно в менюто на подрастващите. Проблемът е, че множеството деца, без значение от възрастта, не ги обичат и не ги употребяват изобщо.
Учените най-сетне разгадаха тайната, пише ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Оказва се, че това се дължи на химична реакция, която се случва в устата и  при нея се отделя гадна миризма. Причината е, че се смесват ензими от зеленчуците с бактерии от слюнката, а при взаимоотношението сред тях се

отделя доста неприятната миризма на сяра

Зеленчуците от тази група съдържат S-метил-цистеин сулфоксид, който се смесва с бактериите, които се създават в устната празнина и се отделя сяра. Именно поради високото равнище на това летливо вещество децата не обичат зеленчуците.

Причината към този момент е изяснена от науката, само че не и по какъв начин да се реши казусът. 
Нивото на тези миризливи съединения е еднообразно както при родителите, по този начин и за децата, поради общия орален микробиом. 
Това, което е ясно към този момент е, че с придвижване на възрастта, чувствителността към тази миризма се губи, по тази причина възрастните са по-склонни да ядат и броколи и карфиол. При децата казусът стои.

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР